НА 10 ФЕВРУАРИ ДЕЦАТА ОТ ДГ №57 ОТПРАЗНУВАХА ДЕНЯТ НА ПЧЕЛАРЯ. НАУЧИХА МНОГО ЗА ПЧЕЛИТЕ И ПОЛЗИТЕ ОТ ТЯХ.

НА ГОСТИ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА ДОЙДЕ  БОРЯНА, която сподели с децата за нейното хоби- пчеларството и нейното любимо местенце, изградената „Пчелна къща“

Децата научиха много за живота на пчелите, изработиха свещ от пчелен восък и  поздравиха гостенката с песни и стихотворения.

А ВИЕ ЗНАЕТЕ ЛИ ТЕЗИ ПОЛЗИ ОТ ПЧЕЛИТЕ?

        ⁂ Медът е наистина свещен- ценен като злато и лекуващ редица заболявания, но ползите от пчелите- тези чудни и работливи създания – далеч не се изчерпва с меда. Много хора се страхуват от тях, поради опасност от ужилване и евентуална алергична реакция, но това е погрешно схващане.

        ⁂ Пчелите не нападат, ако не се чувстват застрашени. Те не са агресивни и дори да ги оставите да пълзят по кожата ви, ако не ги предизвикате, няма защо да се страхувате от тях. Изключително ценни са, но малцина са наясно, че без пчели е застрашен животът на земята. Знаете ли защо и познати ли ви са тези ползи от пчелите? Земеделието е невъзможно без пчелите. Те опрашват културите и гарантират добра реколта. Там, където ги няма, се налага да се прави ръчно опрашване, което е трудоемко и неестествено. В някои части на света е развито подвижно пчеларство, при което земеделците наемат пчелни семейства, поставят ги близо до културите си и така решават проблема с опрашването.

         ⁂ От пчелите зависи и опрашването, и съществуването на 80% от растенията на земята. Краят на пчелите ще означава край и на човечеството. Освен меда пчелите ни дават още много продукти, които са пълни с витамини и минерали, укрепват имунната система и подпомагат лечението на редица заболявания. Сред тях са прашецът, прополисът и пчелното млечице.

         ⁂ Отровата на пчелите се използва за нестандартно и нетрадиционно лечение на възпалителни заболявания като артрит. Лечението с отрова от пчели, посредством ужилване от тях, е древно и се е практикувало още в древни Индия, Китай, Египет. Днес то продължава да се използва от лечители за въздействие върху сърцето и кръвоносните съдове. 

X